Mleko w pigułce
Już małe dzieci wiedzą, że mleko jest dobrym źródłem wapnia. A wapń to mocne kości i zęby. Jednak mało kto pamięta, że ser żółty jest „mlekiem w pigułce”. Bo zawiera to, co najlepsze w mleku w skoncentrowanej formie. Zwłaszcza wapń, jeden z najważniejszych składników diety.
Nie tylko mocne kości
Nie da się ukryć, że głównym składnikiem naszych kości i zębów jest wapń. Stanowią one nie jako magazyn tego pierwiastka, bo gdy brakuje go w diecie, to organizm pobiera go właśnie z kości lub zębów. A te, pozbawione kluczowego składnika, stają się bardziej podatne na złamania i ubytki. Jednak traktowanie wapnia tylko jako składnika budulcowego jest niesprawiedliwe, bo pełni on wiele istotnych funkcji w całym organizmie. Bez niego nie możliwa byłaby odpowiednia kurczliwość mięśni, przewodnictwo impulsów nerwowych, a nawet krzepnięcie krwi. Nie sposób nie wspomnieć, jak ogromną rolę odgrywa w prawidłowej pracy serca i całego układu krwionośnego.
Ważny dla mam i osób starszych
Wapń jest niezwykle ważny w odżywianiu dzieci, bo wpływa na prawidłowe kształtowanie się młodego układu kostnego. Warto jednak pamiętać, że dla zdrowia dziecka znaczenie ma już dieta kobiety ciężarnej. Odpowiednie spożycie wapnia w ciąży jest bardzo ważne z jeszcze jednego powodu. W tym czasie organizm skupia się przede wszystkim na potrzebach płodu. Co prawda zwiększa się wtedy wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, jednak przy niskim spożyciu przez mamę tego pierwiastka, dochodzi do jego utraty z kości kobiety. Warto w ciąży zbadać sobie poziom wapnia, żeby mieć pewność, że kosztem zdrowia dziecka nie obciąża się własnego organizmu. I dodatkowo często sięgać po produkty, które są naturalnym źródłem wapnia, jak sery żółte. Zapasy wapnia w kościach kumulowane są mniej więcej do ok. 30 roku życia, później już jest to niemożliwe. Dlatego osoby starsze również powinny uważać na prawidłowe spożycie tego pierwiastka. Niedobory w diecie będą potęgowały naturalne straty wapnia z kości. O konsekwencjach tego stanu - w kolejnym paragrafie.
Gdy brakuje wapnia
Przy niskim spożyciu wapnia u dzieci dochodzi do krzywicy, natomiast u dorosłych może wystąpić osteomalacja i osteoporoza. Szczególnie ta druga choroba bywa tragiczna w skutkach, zwłaszcza w zaawansowanym wieku. Bolesne i trudno gojące się złamania przykuwają starsze osoby do łóżka na wiele tygodni, a czasem nawet miesięcy. Ale niedobory wapnia wpływają na cały organizm, nie tylko układ kostny. Mogą one objawiać się zwiększoną pobudliwością mięśni i innymi zaburzeniami układu nerwowego. Niskie spożycie wapnia to także zwiększone ryzyko zachorowania na tężyczkę i nadciśnienie tętnicze.
Skąd czerpać wapń
100 gram sera żółtego Salami Serenada zaspokaja całkowite zapotrzebowanie na wapń dla osób dorosłych oraz dzieci w wieku szkolnym. Właściwie nie ma lepszego źródła tego składnika, bo w serze żółtym nie tylko jest go dużo, ale jest też najlepiej przyswajalny. Mniejsze ilości wapnia o dobrej wchłanialności znaleźć można także w małych rybach, które zjadamy razem z ośćmi, np. szproty czy sardynki. Warzywa również mogą być źródłem wapnia, zwłaszcza zielone (brokuły, jarmuż, sałata), jednak ze względu na zawartość substancji antyodżywczych (fityniany, szczawiany) jest on dużo słabiej przyswajalny. Wapń to ważny pierwiastek nie tylko dla kości, ale dla całego organizmu. Szczególnie dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby starsze powinny dbać o jego prawidłowe spożycie, a to najłatwiej jest osiągać jedząc regularnie ser żółty i inne produkty mleczne.
mgr inż. Justyna Markowska
Dietetyk, psychodietetyk. Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie o specjalizacji żywienie i dietetyka. Ukończyła również psychodietetykę na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Na co dzień pomaga w zmianie nawyków żywieniowych poprzez motywację i wsparcie swoich pacjentów.