< powrót do listy
Sałatka z serem salami i grillowanymi warzywami
porcja na: 4 osoby / trudność: średnie / czas: 30 min
Marchewki, buraki, pasternak wyszorować, rozkroić wzdłuż na pół, a większe na ćwierć. Cukinię pokroić wzdłuż na ćwiartki, a seler naciowy w małe kawałki. Wszystko to wymieszać w misce z odrobiną oleju i suchymi ziołami, potem zgrillować na suchej patelni. Zdjąć na talerz, ułożyć umyte i osuszone porwane sałaty, na wierzch ułożyć kawałki sera (kostka 1,5cm), oprószyć kryształkami soli i świeżo mielonym pieprzem, skropić świeżym olejem.
- 3 młode marchewki
- 2 młode buraki
- 1 pietruszka lub pasternak
- ½ małej cukinii
- 2 gałązki selera naciowego
- 5 dag sera Salami
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- z Góry św. Wawrzyńca
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- Różne rodzaje sałat (rzymska,
- rukola, roszponka)
- proporcje dla 4 osób