< powrót do listy
Sałatka z jabłkiem i pomarańczami
porcja na: / trudność: łatwe / czas: 1h
Rodzynki zalać brandy, zostawić na kilkanaście minut. Ser, szynkę, pokroić w słupki jak frytki. Obrane jabłka pokroić w dość grubą kostkę, skropić sokiem cytryny. Pomarańczę obkroić ze skórki ostrym nożem, wyciąć filety spomiędzy błonek, lub dokładnie, czysto obrać i podzielić na cząstki, z pozostałości wycisnąć sok i zmieszać z majonezem. Figi pokroić w plastry, a daktyle wzdłuż na połówki. Na talerzu rozłożyć sałaty, cząstki selera, na to ser i szynkę, obsypać rodzynkami, daktylami, plastrami figi. Skropić sosem majonezowym. Można używać różnych sałat i dowolnych bakalii.
- 2 winno-słodkie jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 pomarańcze
- 30 dag sera Salami
- 20 dag chudej szynki
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 suszone figi
- 4 suszone daktyle
- kieliszek aromatycznego
- alkoholu (brandy, nalewka)
- 4 łyżki majonezu
- Różne sałaty
- sól, pieprz