< powrót do listy
Drożdżowe racuchy z jabłkiem i serem
porcja na: 4 osoby / trudność: łatwe / czas: 1h
Podgrzać mleko, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać, powinno być gęste jak śmietana. Poczekać aż zaczyn się podniesie. Dodać jajko, pozostałą mąkę i szczyptę soli. Odczekać aż ciasto ponownie ruszy. W tym czasie z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, obrać i pokroić na grube plastry z dziurką w środku. Z sera wykroić plastry grubości pół centymetra.
Złożyć razem po jednym krążku jabłka i sera, obtoczyć w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z borówkami lub żurawiną.
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- ½ szklanki mleka
- 2-3g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 3 jabłka
- 10 dag sera Salami