< powrót do listy
witamina K2

Dlaczego witamina K2 jest ważna?

Witamina jest kluczowym czynnikiem regulującym Ca w organizmie człowieka. Jej brak prowadzi do obniżenia gęstości mineralnej kości, będącej przyczyną osteoporozy oraz nadmiaru wapnia (Ca) w ścianach tętniczych, co jest bezpośrednią przyczyną zawałów serca i udarów mózgu

Od lat powszechnie znane jest stwierdzenie, że wapń (Ca) jest niezbędnym minerałem służącym do budowy kości. Oczywiście jest to prawdą i niezaprzeczalnym faktem, ale należy również pamiętać, że odgrywa on kluczową rolę w różnych procesach biologicznych organizmu. 
Cały jednak mechanizm jego działania nierozerwalnie związany jest z witaminą K, której główną rolą jest przystosowanie białek w organizmie człowieka w taki sposób, aby dać im możliwość wiązania wapnia (Ca). 

W przyrodzie witamina K występuje w dwóch postaciach:
K1 – wykorzystywana jest głównie w wątrobie do aktywacji białek wiążących wapń, zaangażowanych podczas krzepnięcia krwi
K2 – wykorzystywana do aktywacji białek odpowiedzialnych za umieszczenie wapnia (Ca) tam gdzie jest on potrzebny – głównie w kościach

Witamina K2 jest:
- kluczowym czynnikiem regulującym Ca w organizmie człowieka
- jej brak prowadzi do obniżenia gęstości mineralnej kości, będącej przyczyną osteoporozy oraz nadmiaru wapnia (Ca) w ścianach tętniczych,  co jest bezpośrednią przyczyną zawałów serca i udarów mózgu

Witamina K2 przeciwdziała:
- starzeniu się organizmu
- żylakom
- cukrzycy
- osteoporozie
- chorobom serca
- powstawaniu złamań kości
- chorobie Alzheimera
- chorobom zębów

Gdzie szukać witaminy K2

Pamiętajmy, że suplementacja diety nie jest najlepszym źródłem witamin i minerałów. Idealnym źródłem jest nasze pożywienie, pod warunkiem, że posiada ono to co jest nam potrzebne. Wystarczająca ilość witaminy K2 to około 100 mikrogramów dziennie.

Sery marki Serenada są bogactwem witaminy K2, co potwierdzają badania przeprowadzone w specjalistycznym laboratorium VITAX w Maastricht. Ser Salami zawiera jej aż 43,556µg/100g produktu. Oznacza to, że opakowanie sera Salami w sam raz na raz posiada aż 19,6 µg tej cennej witaminy. Stanowi to blisko 20% dziennego zapotrzebowania człowieka. 

Naturalne źródła witaminy K2 to:

- fermentowane produkty spożywcze
- przefermentowane ziarno soi (Natto) -  1103,4 mikrogramów/100g
- sery dojrzewające -  76,3 mikrogramów/100g
- gęsia wątróbka -  369,0 mikrogramów/100g
- jajka
- 82% masło

Pamiętajmy witamina K2 dba o nasze kości i zdrowe zęby!

Źródło: Jerzy Zięba „Ukryte terapie”