< powrót do listy

Omlet z serem i pieczarkami

porcja na: 1 osoba / trudność: łatwe / czas: 1h

Pieczarki oczyścić, pokroić w cząstki. Przesmażyć na połowie masła z dodatkiem oleju. Ser pokroić w centymetrową kostkę. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z łyżką wody i mąki, posolić. Białka z odrobiną soli ubić na gęsto. Delikatnie połączyć mieszając ruchami od dołu.
Na patelni rozgrzać olej z masłem, wylać masę jajeczną i dokładnie rozprowadzić. Podważając ranty, wlewać tam nadmiar masy. Zmniejszyć gaz. Gdy na powierzchni omletu pojawią się pęcherzyki, ułożyć po środku wzdłuż pas pieczarek i sera. Zagiąć brzegi omletu, aby zamknąć nadzienie w środku. Przewrócić i dosuszać omlet, aby dosmażył się w środku.